A dini vërtet për çelikun?

Çeliku, duke përfshirë përbërësit e çelikut, testohet për cilësinë në mënyra të ndryshme, duke përfshirë testimin në tërheqje, testimin e lodhjes në përkulje, testimin e kompresimit/përkuljes dhe testimin e rezistencës ndaj korrozionit.Materialet dhe produktet e lidhura me to mund të zhvillohen dhe prodhohen në kohë reale për të mbajtur gjurmët e performancës së cilësisë së produktit, gjë që mund të shmangë kthimet për shkak të cilësisë dhe humbjes së lëndëve të para.

Ekzistojnë disa lloje të zakonshme të çelikut.

Çeliku i karbonit
Çeliku i karbonit, i njohur gjithashtu si çeliku i karbonit, është një aliazh hekur-karbon me një përmbajtje karboni (wc) më pak se 2%.Përveç karbonit, çeliku i karbonit në përgjithësi përmban një sasi të vogël silikoni, mangani, squfuri dhe fosfori.
Çeliku i karbonit mund të ndahet në tre kategori: çeliku strukturor me karbon, çeliku i veglave me karbon dhe çeliku strukturor me prerje të lirë.Çeliku strukturor i karbonit mund të ndahet gjithashtu në dy lloje të çelikut strukturor për ndërtim dhe makineri.
Sipas përmbajtjes së karbonit mund të ndahet në çelik me karbon të ulët (wc ≤ 0.25%), çeliku me karbon (wc 0.25% ~ 0.6%) dhe çeliku me karbon të lartë (wc > 0.6%).Sipas fosforit, përmbajtja e squfurit mund të ndahet në çelik të zakonshëm të karbonit (që përmban fosfor, squfur më i lartë), çelik me karbon me cilësi të lartë (që përmban fosfor, më pak squfur) dhe çelik me cilësi të avancuar (që përmban fosfor, squfur më i ulët).
Sa më e lartë të jetë përmbajtja e karbonit në çelikun e përgjithshëm të karbonit, aq më e lartë është ngurtësia dhe forca, por plasticiteti zvogëlohet.

Çeliqet strukturore me karbon
Ky lloj çeliku kryesisht për të siguruar vetitë mekanike, kështu që nota e tij pasqyron vetitë e tij mekanike, me Q + numra, ku "Q" për karakterin e pikës së rendimentit "Qu" të inicialit Hanyu Pinyin, numri tregon vlerën e pikës së rendimentit, për shembull, Q275 tha pika e rendimentit prej 275 MPa.Nëse nota shënohet me shkronjat A, B, C, D, kjo do të thotë se cilësia e shkallës së çelikut është e ndryshme, përmban sasinë e S, P në mënyrë që të zvogëlohet sasia e cilësisë së çelikut në mënyrë që të përmirësohet.Nëse shkronja "F" shënohet pas shkallës, është çeliku i zier, i shënuar "b" për çelik gjysmë të ulur, jo i shënuar "F" ose "b" për çelik të ulur.Për shembull, Q235-AF do të thotë çelik i vlimit të shkallës A me një pikë rendimenti prej 235 MPa dhe Q235-c do të thotë çelik i qetë i klasës c me një pikë rendimenti prej 235 MPa.
Çeliqet strukturore të karbonit zakonisht përdoren pa trajtim termik dhe në gjendjen e furnizuar drejtpërdrejt.Zakonisht çeliqet Q195, Q215 dhe Q235 kanë një pjesë të ulët të masës së karbonit, veti të mira saldimi, plasticitet dhe qëndrueshmëri të mirë, kanë një forcë të caktuar dhe shpesh rrotullohen në pllaka të holla, shufra, tuba çeliku të salduar, etj., të përdorura në ura, ndërtesat dhe strukturat e tjera dhe në prodhimin e ribatinave, vidhave, dadove dhe pjesëve të tjera.Çeliqet Q255 dhe Q275 kanë një pjesë të masës pak më të lartë të karbonit, forcë më të lartë, plasticitet dhe qëndrueshmëri më të mirë, mund të saldohen dhe zakonisht rrotullohen Ata zakonisht rrotullohen në seksione, shufra dhe pllaka për pjesët strukturore dhe për prodhimin e pjesëve të thjeshta mekanike. të tilla si shufrat lidhës, ingranazhet, bashkimet dhe kunjat.


Koha e postimit: Jan-31-2023