Дали навистина знаете за челикот?

Челикот, вклучувајќи ги и челичните компоненти, се тестира за квалитет на различни начини, вклучително и тестирање на истегнување, тестирање на замор при свиткување, тестирање на компресија/свиткување и тестирање на отпорност на корозија.Материјалите и сродните производи може да се развиваат и произведуваат во реално време за да се следат перформансите на квалитетот на производот, што може да избегне враќање поради квалитетот и губењето на суровините.

Постојат неколку вообичаени типови на челик.

Јаглероден челик
Јаглеродниот челик, исто така познат како јаглероден челик, е железо-јаглеродна легура со содржина на јаглерод (wc) помала од 2%.Покрај јаглеродот, јаглеродниот челик генерално содржи мала количина на силициум, манган, сулфур и фосфор.
Јаглеродниот челик може да се подели во три категории: јаглероден структурен челик, јаглероден челик за алат и структурен челик со слободно сечење.Јаглеродниот структурен челик исто така може да се подели на два вида структурен челик за градежништво и машинско градење.
Според содржината на јаглерод може да се подели на нискојаглероден челик (вц ≤ 0,25%), јаглероден челик (вц 0,25% ~ 0,6%) и високојаглероден челик (вц > 0,6%).Според фосфорот, содржината на сулфур може да се подели на обичен јаглероден челик (содржи фосфор, сулфур повисоко), висококвалитетен јаглероден челик (содржи фосфор, понизок сулфур) и челик со напреден квалитет (содржи фосфор, понизок сулфур).
Колку е поголема содржината на јаглерод во генералниот јаглероден челик, толку е поголема цврстината и цврстината, но пластичноста се намалува.

Јаглеродни структурни челици
Овој тип на челик главно за да се обезбедат механички својства, така што неговата оценка ги рефлектира неговите механички својства, со Q + броеви, каде што „Q“ за точката на отстапување „Qu“ карактер на иницијалот Ханју Пинин, бројот ја означува вредноста на точката на принос, на пример, Q275 рече точка на принос од 275MPa.Ако оценката е означена со буквите A, B, C, D, тоа значи дека квалитетот на челикот е различен, содржи количина S, P со цел да се намали количината на квалитетот на челикот со цел да се подобри.Ако буквата „F“ е означена зад оценката, тоа е челик што врие, означен со „б“ за полуседентарен челик, без ознака „F“ или „б“ за седентарен челик.На пример, Q235-AF значи челик за вриење од А-одделение со точка на отстапување од 235 MPa, а Q235-c значи мирен челик со степен c со точка на отстапување од 235 MPa.
Јаглеродните структурни челици обично се користат без термичка обработка и директно во испорачаната состојба.Обично челиците Q195, Q215 и Q235 имаат ниска масена фракција на јаглерод, добри својства на заварување, добра пластичност и цврстина, имаат одредена цврстина и често се тркалаат во тенки плочи, шипки, заварени челични цевки итн., кои се користат во мостовите. згради и други објекти и во производството на обични заковки, завртки, навртки и други делови.Челиците Q255 и Q275 имаат малку поголема масена фракција на јаглерод, поголема цврстина, подобра пластичност и цврстина, можат да се заваруваат и обично се валани Тие обично се валани во делови, шипки и плочи за конструктивни делови и за производство на едноставни механички делови како што се поврзувачките прачки, запчаниците, спојките и игличките.


Време на објавување: 31 јануари 2023 година